Om föreningen

Om Föreningen

Området


Lokalisering


Nära till centrum och gröna parkområden.                         

Fredriksdalsgatan börjar nere i vid Mölndalsån mellan spårvagnshållplatserna Almedal och Elisedal och fortsätter hela vägen upp till gränsen mot Mölndal. Vi är precis utanför trängselskatt området där det är gratis att parkera på gatan.  Om du hoppar på buss 19 från Grönsakstorget så kommer du till Fredriksdal inom 8 minuter. Om du cyklar från Avenyn eller tar spårvagn 4 så är du framme vid dörren på 12 minuter. Till centralstationen med 2:an tar det också bara 12 minuter. Besöker du slottskogen kan du ta dig enkelt hem med buss 761 från Linneplatsen på 15 minuter. Vårt hus ligger fint beläget ungefär på mitten av Fredriksdalsgatan, precis i anslutning till den fina gröna parken som under vinterhalvåret även fungerar som populär pulkabacke. Enligt mäklarnas hemsidor bor vi i Johanneberg, ibland bor vi i Almedal, ibland bor vi i Krokslätt, vi bor även i stadsdelsnämnd Centrum, allt beror på vem du pratar med - kärt barn har många namn! Oavsett vad du väljer att kalla området så har det mycket att erbjuda!Avståndstabell


Brunnsparken 3.5 km

Chalmers 2 km

Götaplatsen 2.5 km

Korsvägen 1.5 km

Liseberg 1 km

Mölndal 3 km

 Restaurang och caféer


Det finns många restauranger i närheten att välja på.


Om du vill avnjuta hotellfrukost eller middag går det att besöka Best Western Hotel Mektagonen vilket är inte mer än några minuters promenad bort. Bredvid hotellet ligger populära Smokey dog där det bjuds på goda hamburgare och egen rökt mat. Det finns även mat med sport, bowling och shuffleboard nedanför backen hos O'learys Göteborg Södra. Det är heller inte långt till den mycket populära Sokrates Taverna. Här kan du njuta av medelhavsmat samtidigt som du lyssnar på livemusik, ibland även mitt i veckan!


Vi har såklart även tre pizzerior i närheten både Dorado men även Pizza 4 You Restaurang & Bar och Mölndals Gräns. Om du inte orkar gå långt så går det bra att slinka in i hemma hos oss, vårt hus rymmer den indiska restaurangen Jaipur.  Om man inte orkar gå ut så går det också bra att beställa mat via Foodora.Vid vår spårvagnshållplats som är närmast, Elisadal så ligger även Le Sushi och ALAAYA Cafe.  Vi får heller inte glömma Aras Bageri samt att Ica Maxi även har ett bageri med catering.


Dessutom lunch restauranger b.la. Restaurang KitchenMr Johanssons  med Buffe mat, Restaurang Dessert, Ebbes Kök & Catering och Restaurang Pasargad. 2018 öppnade även en ny lunch, afterwork och middagsrestaurang i närheten som heter Buon Cibo.


Som ni hör så finns det ett stort utbud och man kan alltid även gå till stan!Mat- och fiskaffärer


Nedan för backen kan du även börja med att fylla på matsäcken hos Willys eller Ica Maxi där du även får rabatter om du blir medlem. Netto ligger även i närheten både vid Getebergsäng hållplatsen och över motorvägen i Kallebäck. Lidl finns även 9 minuter bort med spårvagn på Mölndals station men finns även en Lidl vid  Valand. Det är även möjlighet att beställa hem mat ex. via webbsidorna mathem, matsmart, mat.se, middagsfrid, linasmatkasse och vissa butikkedjor så som Ica, Hemköp och Willys.


Den närmaste fiskaffären är utanför Ica Maxi. Det finns även en fiskaffär samt ostbutik i Mölndals centrum. Närmaste systembolag är antingen vid Åvägen 2 (Ica focus huset nära korsvägen), Mölndals Galleria alternativt Landala Torg.
Träning och bad


Vi bor 10 minuters gångväg från naturskyddsområdet Safjället där det finns utomhusgym samt ett löparspår. Bredvid där finns det även en fotbollsplan. Om du är sugen på att träna inomhus finns flertal gym i närheten. Nordic wellnes ligger närmast i samma hus som Willys. För den som gillar att träna dygnet runt så ligger Fitness 24 seven vid Getebergsäng, 2 hållplatser bort eller en kvarts gångväg. Finns även fysiken Johanneberg som ligger en kvarts gångväg bort.


Promenad och löparspår finns många i närheten av området, förutom Safjället så finns det Änggårdsbergen som även går att promenera till. Spårvagnsavstånd finns Delsjönsområde samt Stensjön där även Gunnebo slott ligger. 


Om man vill bada så är närmaste simhall Valhalla badet, närheten vid Scandinavium som ligger 4 hållplatser bort med spårvagnen eller 10 minuters cykelväg. På sommaren är närmaste sjö att bada i Delsjön men även Stensjön/Rådasjön ligger på nära avstånd. Om man vill till havet så är närmaste att åka till Saltholmen med spårvagn därifrån går det även båt ut till öarna. Med bil så går det enklare att åka till Askim, Näsetbadet och Hovåsbadet.Sjukvård, hälsa och tandläkare

Närmaste vårdcentral ligger antingen nedanför backen Ugglans VC eller upp för backen till Din Klinik. Om du behöver hjälp efter deras öppettider så är det närmaste att åka till Åby Vårdscentral där de har drop-in med digitalt kösystem. Mölndals sjukhus akutintag ligger även i närheten annars om någon är akutsjuk. För olika typer av specialistsjukvård så kan man behöva åka till Sahlgrenska och förlossningsvården är Östra sjukhuset närmast. Mer information finns på: https://www.sahlgrenska.se/


Närmaste folktandvård finns i Krokslätt och privat tandvård finns ovanför backen hos Tandläkare J.Andersson eller estetisk tandvård på Kes Dental.


Närmaste rehab samt stressmottagning är Capio som är nedanför backen och närmaste massage är hos Flexmassage Almedal

som ligger nära spårvagnshållplatsen. 
Aktiviter och shopping


Vi ska absolut inte glömma Liseberg Nordens största nöjespark som ligger 15 minuter gångväg härifrån. Men även Universeum och världskulturmuseet som ligger i närheten.


Bowling, Shuffleboar, Biljard och Sportbar finns några minuter bort på O'learys men är även nära till Valand (Avenyn) där det finns Hardrock cafe som erbjuder digital Bowling. Finns även Laserdome som ligger bakom Ica Maxi där man b.la. kan spela 3kamp, UV golf, bastu & relax eller Laserdome tillsammans med vänner.


Om man är sugen på shopping så ligger Mölndals galleria några spårvagnshållplatser bort men även Nordens största shoppingcenter finns också nära om man åker andra hållet till Brunnsparken.Mer information om bra områden hittar ni på webbsidorna Goteborg.se  samt Molndal.seFredriksdal, eller Almedal om du så föredrar, har mycket att erbjuda!


Fastigheten


Allmän Information


Fastigheten har förvärvats enligt nedan.

Fastighetsbeteckning: Göteborg Krokslätt 40:1

Förvärv: 2012-11-01

Kommun: Göteborg

Fastighetens värdeår är 1949.


Fastigheten bebyggdes 1949 och består av två sammanhängande huskroppar med 6 trappuppgångar, 5A till 5F. Fastigheten har tre våningsplan med lägenheter och utöver dessa källare samt vind, båda med förrådsutrymmen.


Fastigheten adress är Fredriksdalsgatan 5 A-F, 41265 Göteborg.

Byggnadens totalyta är enligt ekonomisk plan 2092 m2, varav 1866 m2 utgör bostadsyta och 226 m2 utgör lokalyta.


Föreningen har tomträttsavtal och tomträttsavgälden regleras vart 10:e år. Nuvarande avtal sträcker sig fram till 2019.
Lägenheter och lokaler


Föreningen upplåter 32 st lägenheter med bostadsrätt och 4 st lägenheter med hyresrätt. Fastigheten innehåller även 2 garageplatser som används som förråd och 2 lokaler som är uthyrda och används som ateljé samt restaurang.
Förvaltning


Följande uppdrag har skötts av Breda Blick förvaltning:

Ekonomisk förvaltning

Lägenhetsförteckning


Fastighetsskötsel har utförts av Wikloff & Ragnemar Fastighetsservice.

Från och med 1 februari 2018 sköter Miljö Rent AB städningen i huset.
Parkeringsplatser


Utöver detta har föreningen 9 parkeringsplatser intill den södra gaveln då 3 stycken hyrs av restaurangen och resterande av boende. Om man som boende är intresserad av parkering så mailar man till styrelsen för att komma med i kölistan.


I området är det gratis att parkera längs med gatan enligt Göteborgs kommuns regler.


Göteborgs parkering har platser på höger sida som det även går att ställa sig i kö för att få möjlighet till en egen plats. För att få plats där behöver man ansöka på deras webbsida eller ringa dem.
Tvättstugor och gemensamma utrymmen


Fastigheten har två gemensamma tvättstugor för allas förfogande, värmecentral, skyddsrum, lägenhetsförråd, cykelrum.


Båda tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkrum i vardera. Det går inte att boka båda rummen på samma gång.


Det går att boka tvättider med sin tag alla dagar i veckan mellan följande tider : 07.00-12.00, 12.00-17.00,17.00-22.00.


När bokningstiden är slut går det inte längre att komma in med tagen. Håll hårt i era tags. En borttappad tag kostar 699 SEK att ersätta och beskostas av den som ska ha en ny. Är det så att din tag har gått sönder eller slutat fungera kan du höra av dig till styrelsen via mail för att kostnadsfritt byta in din trasiga tag mot en ny.Sophantering


Föreningen har ett soprum utanför byggnaden där det finns kärl för återvinning av glas, plast, metal, kompost, papp, papper och plast, samt för övriga sopor. Var noga med att att hålla rent och snyggt för att inte locka skadedjur.Stora objekt får inte lämnas här utan måste köras på eget ansvar till soptipp. I Göteborg finns ett väl utbyggt nät med  återvinningsplatser, miljöstationer och återvinningscentraler.


För göra sig av med farligt avfall finns dessutom en  farligt-avfall-bil som stannar nere vid Shell-macken och tar emot allt ifrån mindre elektronikprodukter (hårtorkar, rakapparater, mobiltelefoner, etc.) till glödlampor, batterier och bränslen.

Körschema finns att hitta på finns att hitta på webbsidan Goteborg.se  (Göteborgs stads hemsida).
Uppvärmning, TV samt Bredband


För värmeleverans är byggnaden ansluten till fjärrvärme.

Huset har ComHem och Bredbandsbolaget som tv- och internetleverantörer.
Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos försäkringsbolaget  Trygghansa. I försäkringen så ingår det även bostadsrättsförsäkring för alla lägenheter (ej hemförsäkring då boende måste stå för det själv).
Byggnadens tekniska status


Inför ombildningen i november 2012 genomgick byggnaden en grundlig besiktning som låg till grund för den underhållsplan som finns för fastigheten. Den första åtgärden, att dränera runt fastigheten utfördes under 2013. Byggnaden gick även genomgå ett stambyte 2016-2018 alternativt då även alla elcentralen och gemensam el byttes ut.


Under 2018 byttes källaredörrarna ut och kopplades till portkoden. 

Under 2019 renoverades samtliga balkonger och är nu större än tidigare, storlek enligt standard. Tvättmaskinerna i tvättstuga 1 byttes ut och en energideklaration gjordes. 

Under 2020 har entrédörrarna till fastigheten bytts ut. Trapphusen har målats om och ett nytt portkodssystem från Aptus installerades. Information till bostadsrättsköpare och mäklare


Det som ingår i varje lägenhetsboendes avgift är:

Föreningens Ekonomiska Förvaltning

Fjärrvärme i lägenheten och huset

Vatten ingår till varje lägenhet

Kabeltv med Comhem

Bostadsrättsförsäkring för alla lägenheter

Kostnad för tomträtten, nytt avtal upprättat 2019 och gäller 10 år fram.

Drift för gemensamma utrymmen så som Fastighetsskötsel, Städning samt gemensamma städdagar

Hushållsophantering samt sortering för wellpapp, pappkartonger, glas, tidningar, mindre metall ex. konserver.

Avsättningar till renoveringsfond, ny underhållsplan är upprättad 2018 som föreningens budget kommer att följa. Exakt vilka renoveringar som kommer att ske kommer endast medlemmar att informeras om och större renoveringar kommer medlemmarna även få vara delaktiga och rösta om.

Om boende skulle behöva hyra ut lägenheten i andrahand p.ga. ex. prövotid 1 år med sambo, boende på annan ort eller utomlands så tillkommer det en avgift för detta enligt föreningens stadgar. Vänligen kontakta vår förvaltare Breda blick om exakta kostnaden.

Föreningen godkänner delat ägande av en bostadsrätt.För att man ska kunna köpa en bostadsrätt i föreningen så kräver vi att någon på köpekontraktet skriver sig på lägenhetsadressen själv. Om föräldrar köper lägenhet till sitt barn kräver vi i föreningen att barnet även äger en andel av bostadsrätten, minimum är 10%.

Vi godkänner inte försäljning av lägenhet till företag enligt våra stadgar.

Kostnader för medlemskap i föreningen är enligt föreningstadgarna, för frågor vänligen kontakta vår förvaltare.


Det som är viktigt och som bostadsrättsägare får skaffa själv vid inflyttning är:

Hemförsäkring

Elavtal samt nätavtal för el

Internetavtal (det finns fiber som är draget till varje lägenhet)

Fungerande  brandvarnare i lägenheten